Abdominoplastia – Remodelarea regiunii abdominale
Generic, operatia de abdominoplastie semnifica indepartarea chirurgicala a excesului de piele si grasime din zona abdominala si apartine grupului de interventii din chirurgia plastica care are ca scop remodelarea corporala.
Se adreseaza pacientilor care au nevoie de remodelarea regiunii abdominale caracterizata de un exces de piele +/- grasime care determina o diformitate de contur la nivel abdominal de tip pliu de piele+/- grasime care depaseste linia chilotului sau chiar acopera zona pubiana, abdomen bombat de sus care este vizibil prin haine, abdomen flasc cu pliuri si vergeturi.
Cel mai frecvent pacientul este o femeie de 30-35 de ani,cu cel putin o sarcina in antecedente,normo sau supraponderala si cu un program de viata sedentar.
Evaluarea preoperatorie este esentiala si presupune cunoaterea urmatoarelor date despre pacienta:
1.istoricul medical-daca exista hipertensiune arterial,boala coronariana,diabet zaharat,hepatita cu virus B/C,boli maligne,interventii abdominal in antecedente,orice tratament medicamentos cronic
2.daca pacienta utilizeaza terapie hormonala anticonceptionala
3.daca greutatea a fost stabila in ultimile 3 luni, cu evaluarea indicelui de masa corporala IMC care se calculeaza impartind greutatea (kg)la inaltimea(m) exprimata in m2.De ex. o pacinta cu 78 kg si 1,70m are un IMC de 78/1,70×1,70=78/2,89=26,99.
Semnificatia IMC este urmatoarea:
IMC <18,5=subponderal
IMC=18,5-24,9 greutate normala
IMC=25-29,9 supraponderala
IMC=30-34,9 obezitate clasa I
IMC=35-39,9 obezitate clasa II
IMC>40 obezitate morbida
Evaluarea preoperatorie impreuna cu datele anatomice ale pacientei,varsta,tipul de activitate, dorinta de o sarcina viitoare determina chirurgul plastician ca, de comun acord cu pacienta ,sa opteze pentru una din tehnicile de remodelare a regiunii abdominale si care sumar se pot prezenta astfel:
Abdominoplastia traditionala
-se adreseaza pacientelor cu exces tegumentar superior si inferior de ombilic (buric),cu grasime in exces predominant sub buric si cu o musculatura abdominala slaba, tradusa prin laxitatea peretelui abdominal si denumita medical diastazis de muschi drepti.
Operatia presupune o incizie deasupra zonei pubiene, de obicei intr-un pliu natural al pielii si prelungita lateral spre flancuri atat cat este necesar pentru excizia surplusului de piele si grasime,intarirea musculaturii abdominale pe linia mediana de sus si pana jos si translocarea buricului.
Miniabdominoplastia – se adreseaza pacientelor cu un exces de piele +/- grasime predominant inferior de buric.Incizia este suprapubiana dar mai scurta, buricul poate fi translocat cu 2 cm si se poate asocia, daca este nevoie, intarirea musculaturii abdominale.
Lipoabdominoplastia
-a castigat teren in ultimii 10-15 ani pentru ca remodelarea obtinuta prin adaugarea lipoaspiratiei in zona abdominala concomitent cu o abdominoplastie are rezultate estetice si functionale mai bune,sensibilitatea la nivel abdominal este pastrata, iar gradul de satisfactie al pacientelor este mai mare, desi este o tehnica mai pretentioasa si mai solicitanta si pentru chirurg si pentru pacienta.
Presupune extragere grasimii din zona abdominala (predominant lateral/flancuri) prin tehnica lipoaspiratiei si excizia cutaneograsoasa conform tehnicii clasice, +/- mutarea buricului,+/- intarirea prin plicatura a musculaturii.
Oricare dintre tehnicile de remodelare se foloseste, ele au cateva aspect in comun:
-operatia se face cu anestezie generala ,de preferinta combinata cu cateter peridural care asigura absenta durerilor postoperator,permite o mobilizare precoce postoperatorie a 2-a zi,are effect antitrombotic.
-preoperator este necesara o buna hidratare
-terapie antibiotica pre si postoperator
-terapia de prevenire a tromboembolismului trebuie continuata 7-10 zile postoperator
-se monteaza minim 2 tuburi de dren care se suprima cand drenajul este < 30 ml/24 ore in fiecare tub
-fumatul constituie o contraindicatie relativa pentru operatie
-terapia hormonala anticonceptionala trebuie intrerupta cu 2-3 luni inainte de operatie
-recuperarea este de 7-10 zile, ceva mai lunga pentru lipoabdominoplastie unde edemul persista mai mult
-4-6 saptamani trebuie purtata o centura abdominala
-sunt contraindicate calatoriile lungi cu masina/avionul timp de 4-6 saptamani postoperator
Indiferent de tehnica de remodelare folosita pacienta trebuie sa stie ca rezultatele sunt direct influentate de cantitatea de grasime intraabdominala-cu cat este mai mare cu atat abdomenul va fi mai putin plat si ca rezultatele si recuperarea sunt cu mult mai bune daca pacienta supraponderala sau obeza a pierdut din greutate inainte de operatie cu minim 3 luni.
Complicatiile imediate sunt grave si sunt reprezentate de embolia grasoasa (foarte rara), tromboza venoasa profunda,tromboembolismul pulmonar.Ca urmare, masurile de prevenire sunt obigatorii si constau in hidratare corecta,mobilizare precoce postoperator,intreruperea anticonceptionalelor,terapia antitromboembolica cu heparine cu molecula mica inceputa preoperator si continuata dupa operatie.
Complicatiile ulterioare in evolutie pot fi infectiile de plaga, necroze cutanate, seroame (colectii lichidiene) iar complicatiile tardive sunt date de asimetrii de contur/relief,cicatrici inestetice,zone cu tulburari de sensibilitate,persistenta edemului.
Nu trebuie exclusa posibilatea unei reinterventii pentru corectarea unora dintre rezultatele initiale (cicatrici, asimetrii, falduri de piele restante).
Pacientele trebuie sa fie avizate ca acest tip de interventii trebuie facut de un chirurg plastician cu experienta, ca sunt tipuri de operatii solicitante si pentru chirurg si pentru pacienta, dar ca rezultatele se reflecta nu numai in aspectul regiunii abdominale ci au efect direct functional prin ameliorarea dinamicii si staticii coloanei vertebrale (postura).
Galerie foto abdominoplastie
Navigand pe netul romanesc uite ca am nimerit pe saitul dvs..
Nu ma pot abtine sa nu zic ca sunt placut surprins de calitatea informatiilor de pe aceasta pagina si va
doresc cat mai mult succes!
Buna seara,
Multumesc pentru apreciere si ma bucur ca sunt cititori care apreciaza informatia corecta.
Numai bine si sarbatori fericite,
Dr.Ileana Boiangiu