Procesul de imbatranire la nivelul fetei: Informatii generale

 

Stigmatele varstei sunt traduse prin: relaxarea structurilor anatomic, riduri, atrofie.

Prezenta acestor stigmate asociate sau cu predominanta unuia dintre ele induce aspectul de fata imbatranita, fara luminozitate, cu umbre, cu reliefuri plate si descendente.

Procesul de imbatrinire de la nivelul fetei se desfasoara pe 2 axe.

  • imbatrinirea programata genetic=cronodermie
  • imbatrinirea agravata=heliodermie.

Factorii agravanti sunt reprezentati de soare, tutun, alcool, modificari hormonale, igiena alimentara, boli cronice, unele tratamente medicamentoase .

Procesul de cronodermie intereseaza toate planurile anatomice-os, muschi, tesut subcutanat si cutanat si presupune instalarea progresiva si inevitabila a stigmatelor procesului de imbatranire.

Relaxarea se produce prin pierderea elasticitatii si reducerea tonusului si a tensiunii structurilor cutanate,musculare, aponevrotice.

Ridurile profunde-ex. buza superioara-sunt determinate de atrofia musculara si de modificari intrinseci ale pielii.
Atrofia este rezultatul reducerii volumului diferitelor structuri anatomice: grasime, muschi.

Toate aceste modificari ireversibile beneficiaza din plin de arsenalul chirurgiei estetice invazive(operatii) si neinvazive(toxina botulinica, fillere, corectii permanente cu grasime)cu scopul de a le atenua/diminua .

Heliodermia afecteaza predominant dermul superficial determinand aparitia ridurilor superficiale prin atrofia dermo-epidermica si prin alterarea fibrelor elastic din structura pielii, cele mai redutabile consecinte avandu-le expunerea la soare si fumatul.
Este procesul in care se poate interveni facil si cu rezultate bune pe termen lung cu mijloace simple si la indemana oricui: creme protectoare cu SPF>15, creme  si masti hidratante, tratamente cosmetice regulate, fara abuz de tutun, alcool, regim bogat in fructe si legume.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *