Lipoaspiratia-liposculptura

Ca definitie generala, lipoaspiratia sau liposuctia este procedura chirurgicala care permite extragerea depozitelor de grasime localizate subcutanat in aproape orice zona a corpului.

Distributia grasimii subcutanate este determinata de factorul ereditar (genetic) care determina localizarea si numarul de celule adipoase-adipocite si de factorul dieta/regim de viata care determina cantitatea de grasime stocata in fiecare celula fara sa influenteze numarul lor.

 

Lipoaspiratia reduce definitiv numarul de adipocite in zona adresata, dar nu influenteaza cantitatea de grasime stocata in alte zone.

Canditatul frecvent pentru lipoaspiratie este femeie, 20-39 ani, normoponderala si adesea cu un regim de viata cu activitate sportiva  de intretinere si care este nemultumita de relieful/conturul zonelor abdominala, flancuri, solduri, coapse  unde sunt depozite de grasime rebele la dieta/gimnastica.

Procedeul se bazeaza pe proprietatile elastice ale pielii care o fac sa se stranga si sa se remodeleze pe noul contur-din acest motiv calitatea pielii, influentata in mod direct de varsta, este un factor esential pentru rezultatul final al operatiei.

Extragerea grasimii se face cu un instrumentar specific-canulele de lipoaspiratie care sunt tuburi de diferite diametre de la 2-6 mm si de lungimi diferite de la 10-40 cm care abordeaza depozitele de grasime subcutanate prin incizii mici de 2-4mm in vecinatatea depozitului care trebuie extras si care sunt conectate la o pompa de vacuum care aspira grasimea.


 

Evaluare preoperatorie pentru lipoaspiratie

 

Evaluarea preoperatorie este o etapa esentiala pentru un rezultat bun al operatiei si trebuie sa cuprinda:

1. istoricul medical-daca exista hipertensiune arterial, boala coronariana, diabet zaharat, hepatita  cu virus B/C, boli maligne, interventii abdominale  in antecedente, orice tratament medicamentos cronic (aspirina, anticoagulante, antiinflamatorii)

2. daca pacienta utilizeaza terapie hormonala anticonceptionala-trebuie intrerupta cu 2-3 luni inainte de operatie

3. daca greutatea a fost stabila in ultimile 3 luni pentru ca la pacientele care au tinut dieta inainte de operatie depozitele de grasime sunt mai fibroase si mai greu de extras. Evaluarea indicelui de masa corporala IMC care se calculeaza impartind greutatea (kg) la inaltimea(m) exprimata in m2.De ex. o pacienta cu 78 kg si 1,70m are un IMC de 78/1,70×1,70=78/2,89=26,99.

Semnificatia IMC este urmatoarea:
IMC <18,5=subponderal
IMC=18,5-24,9    greutate normala
IMC=25-29,9      supraponderala
IMC=30-34,9     obezitate clasa I
IMC=35-39,9     obezitate clasa II
IMC>40              obezitate morbid

Pacientele cu IMC care indica obezitate nu sunt, in principiu, candidate pentru liposuctie pentru ca liposuctie nu este o metoda de slabire, cu cat volumul de grasime extras este mai mare cu atat riscul de complicatii/incidente este mai mare, rezultatele sunt grevate de aparitia faldurilor/pliurilor de piele care nu se mai poate strange.

Cu toate acestea, sunt paciente din aceasta categorie pentru care o lipoaspiratie de 4000-6000 ml grasime le aduce in primul rand o motivatie de instituire ulterioara a unei diete si a unui regim de viata care sa le asigure o reducere ponderala substantiala- decizia de operatie in aceste cazuri trebuie bine cantarita iar pacienta sa inteleaga care sunt riscurile si ce rezultate poate obtine prin operatie.

4. parametri masurati:greutatea, inaltimea, grosimea pliului cutanat in zonele de interes si in zonele adiacente.

Operatia presupune infiltrarea zonelor de interes cu o solutie de ser fiziologic care contine o substanta ce reduce sangerarea si un anestezic local in cantitate egala cu volumul estimat a fi extras (tehnica umeda) sau cu o cantitate mai mare decat volumul estimat a fi extras (tehnica superumeda).

In general, se prefera anestezia generala sau anestezia locoregionala (numai abdomen si membrele inferioare)in functie de numarul de zone operate,de durata operatiei,de preferinta pacientei sau de dorinta pacientei de a pleca seara la domiciliu.

Pacienta va purta un echipament elastic special timp de 4-6 saptamani, cu un design adaptat fiecarei zone(tip pantalon, corset, burtiera, maneci, vesta, cagula,etc), poate face dus de a 2-a zi postoperator  si  isi poate relua activitatea cotidiana  in 3-5 zile cu interdictia de expunere la soare in urmatoarele 4-6 luni si la masaj pentru 4-6 saptamani.

Este un tip de interventie usor de suportat, nedureros care permite  rapid reluarea  activitatii dar totusi pacienta trebuie sa inteleaga de la medic care sunt limitele acestei operatii si ce rezultate realiste se pot obtine.

Trebuie sa fie avizata ca nu toate zonele corpului se comporta la fel si ca rezultatele sunt influentate de particularitati anatomice si functionale; astfel, bratele, zona interna a coapselor trebuie aspirate cu precautie pentru ca pielea este mai subtire si mai putin elastica, coapsele si fesele sunt mai predispuse la neregularitati.

 

Lipoaspiratia indeparteaza celulita?

 

Celulita-desi termenul nu are semnificatie medicala el descrie iregularitatile de la suprafata pielii, mai frecvente in zona feselor si coapselor si care sunt determinate de densitatea structurilor fibroase de sustine a pielii combinat cu un tonus cutanat prost.

Lipoaspiratia nu trateaza “celulita” dar pentru formele moderate poate aduce ameliorarea prin redistribuirea pielii in zonele respective.

O atentie speciala merita idea de liposculptura care foloseste acelasi principiu chirurgical ca lipoaspiratia, dar care foloseste numai canule subtiri si are ca scop nu extragerea de depozite de grasime ci reconturari/remodelari  in zone specifice-barbie, mandibula, obraz, zona cervical.

Tot lipoaspiratia si-a gasit utilizarea si in tratamentul ginecomastiei unde a devenit metoda de electie in anumite cazuri.

Combinarea dintre lipoaspiratie si injectarea  unei parti din grasimea extrasa  la nivelul sanilor si feselor cu scopul maririi sau  la fata  unde sunt depresiuni /riduri  care trebuie corectate a determinat studii de cercetare a comportamentului grasimii injectate  si ale caror rezultate  sunt deosebit de incurajatoare pentru acest gen de interventii.

 

Galerie foto operatie lipoaspiratie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *