Reconstructia sanului dupa mastectomie

Chirurgia plastica isi asuma, pe langa alte scopuri, si reconstruirea unei parti a corpului sau a unei functii deteriorate sau absente.
 
Cancerul de san este una dintre maladiile cele mai cercetate pe de o parte pentru ca este cea mai frecventa forma de cancer la femei, iar pe de alta parte din cauza impactului psihosocial al localizarii.
 
Boala afecteaza un organ care este direct si intim conectat la feminitate, sexualitate, autorespect si incredere de sine.
Presiunea asupra lumii medicale a fost si este uriasa in incercarea de a reda femeilor operate de cancer de san capacitatea si caile de a accepta si de a se adapta la noua conditie a aspectului fizic si la o noua reprezentare a schemei corporale. Echipa medicala implicata in tratamentul unei femei cu neoplasm mamar treduie sa cuprinda medical oncolog, chirurgul plastic, radioterapeutul, psihologul, ginecologul alaturi de grupul reprezentat de sot, copii si restul familiei.
 
Intotdeauna, pacientei diagnosticate cu cancer de san trebuie sa i se prezinte optiunea sau alternativa-imediata sau ulterioara- a reconstructiei sanului extirpat, astfel incat pacienta sa poata lua o decizie pe deplin informata.
 
Este o greseala capitala ca, dupa ce a fost diagnosticata, pacientei sa i se induca idea ca prioritara este ”scoaterea” sanului afectat si pe urma “vom mai vedea” .
 
Femeia trebuie sa simta in orice moment ca exista o solutie de refacere anatomica a sanului si ca parcurgerea perioadei cu un singur san poate fi temporara – altfel ea va dezvolta modificari psihosociale de intensitate diferita de la stari depresive,pana la accese de furie, neglijenta in ceea ce o priveste sau pentru familie,dezinteres pentru persoana sa, pentru locul de munca,teama de revenire a bolii (56% din femeile operate au astfel de manifestari).
 
Decizia chirurgicala prioritara apartine chirurgului oncolog care decide tipul de interventie asupra sanului in functie de stadiul bolii, ca si terapiile adjuvante pre-sau postoperatorii (iradiere,chimioterapie, castrare medicamentoasa sau chirugicala,etc).
 
Tipul de interventie oncologica care poate fi: mastectomie = extirparea sanului “in bloc”,mastectomie subcutana = extirparea glandei mamare cu conservarea tesutului cutanat(pielii) al sanului cu sau fara conservarea complexului areolo-mamelonar sau extirparea numai a unui segment (sector) din san, este unul din factorii care influenteaza direct metoda de reconstructie.
Reconstructia sanului se decide in functie de tipul de interventie oncologica, de stadiul bolii neoplazice, de necesitatea unui tratament de iradiere ulterior,de complianta si motivatia  pacientei, de varsta si statusul ei biologic(posibil alte boli cronice asociate) si, nu in ultima instanta, de metoda pe care pacienta o alege dupa consultarea cu chirurgul plastician.
Ca principiu, reconstructia se poate face in aceeasi sedinta operatorie cu extirparea sanului si este cazul in care reconstructia se face de regula cu proteze mamare special fabricate al caror cost este intre 800-1000E.
 
Reconstructia la distanta in timp de momentul mastectomiei se poate realiza fie cu proteze speciale, fie prin utilizarea de tesuturi vii denumite lambouri, care se iau din alte parti ale corpului(spate, abdomen, fese) si care se aduc la locul de unde sanul lipseste sau chiar prin combinarea celor 2 metode-proteza +lambou.
 
Ce trebuie sa stie pacienta care se va confrunta cu extirparea unui san:
-daca doreste o reconstructie de san trebuie sa consulte inainte un chirurg plastician;
-medicul oncolog si chirurgul plastician pot colabora in mod direct sau se pot informa astfel incat sa se aleaga metoda de reconstructie si momentul acesteia;
-reconstructia sanului nu exclude monitorizarea oncologica ;
-terapiile secundare (chimioterapie,iradiere) se pot face si la paciente cu reconstructii de san;
-reconstructia de san poate presupune si alte interventii suplimentare, de ex. simetrizarea sanului reconstruit cu sanul restant;
 
Ce trebuie sa stie o pacienta cu mastectomie in antecedente:
-poate in orice moment sa consulte un chirurg plastician despre posibilitatile de reconstructie a sanului;
-chirurgul plastician trebuie sa aiba toate datele medicale referitoare la interventia de mastectomie, stadiul bolii,tratamente urmate.;
-interventiile de simetrizare a sanului refacut cu sanul natural sunt aproape o regula.
 
Pacientele trebuie sa stie ca acest gen de interventii nu se incadreaza in categoria interventiilor estetice si ca urmare sunt suportate de fondul asigurarilor de sanatate (daca pacienta este asigurata), mai putin implantul/proteza care nu sunt decontate de casa de asigurari si al carui cost trebuie sa il suporte pacienta.
Gradul de satisfactie al pacientelor care au sanul reconstruit este enorm, la inceput cel mai mare impact avandu-l renuntarea la proteza externa din sutien,iar ulterior bucuria de se imbraca si de a se misca fara grija ca zona cu sanul extirpat poate deveni vizibila in mod accidental.
 
 
Aflati informatii si despre alte operatii de chirurgie estetica efectuate de Doctor Ileana Boiangiu: operatia de marire de sani, lipoaspiratia, rinoplastie, micsorare si ridicare de sani.
 
 

33 raspunsuri pentru Reconstructia sanului dupa mastectomie

 1. Gabriela says:

  Buna ziua,am 47 de ani, sunt o pacienta depistata cu carcinom lobular in situ (b9lateral).Am fost operata de mai multe ori ,in dec. 2012 mi s-a facut mastectomie subcutanata bilateral, de aprox. trei saptamani am facut si operatie de histerectomie.Mis-a propus scoaterea ovarelor pentru oprirea menstruatiei, sa pot urma tratamentul cu Tamoxifen, pt. ca au fost probleme si pe uter am preferat aceasta interventie.Astept rezultatul histopatologic si sa merg la Cluj sa mi se prescrie tratamentul indicat de catre oncolog.Doresc sa stiu cum trebuie sa procedez sa beneficiez de reconstructie mamara bilaterala, pri CAS, si ce costuri trebuie sa suport.Unde se pot face aceste interventii, clinica de stat s-au particulara si pasii care trebuie urmati, unde ma adresez la inceput.Va multumesc si astept un raspuns, mai concret.

 2. admin says:

  Buna ziua,

  Reconstructia bilaterala o puteti face in baza asigurarilor de sanatate numai la un spital public si numai in cazul in care se utilizeaza pentru reconstructie tesuturi de la dvs.Daca optati pentru o reconstructie cu implante costul implantelor il plateste pacienta(aprox.900 E).
  Pentru inceput cred ca ar fi bine sa veniti la o consultatie pentru a evalua situatia si a stabili ce tip de reconstructie se potriveste si pentru a primi mai multe detalii.

  Numai bine,
  Dr.Ileana Boiangiu

 3. catalina says:

  Buna ziua. Voi suferi si eu o operatie de mastectomie cu reconstructie operarie.lamuritima si pe mine ce costa 900 euro un singur implant sau ambele. Va multumesc.

 4. admin says:

  Buna ziua,

  Din cate stiu eu 900 E este pretul pentru 2 implante,dar in functie de tipul,forma si producator pretul poate varia.

  Numai bine,
  Dr.Ileana Boiangiu

 5. catalina says:

  multumesc.Indrasnsc sa va intreb daca este bine sa fac reconstructia operator sunt o femeie activa si imi doresc foarte mult sa fiu o femeie normala.am sanii mici , dar tot va fi asimetrie . se poate sa mii faca pe amandoi odota ?am facut 6 sedinte de chimio ,tumora s-a restrans f. bine . VA ROG UN SFAT. am her 2 negativ.
  e vreo problema? nu mai stiu ce sa mai gandesc.
  va multumesc din suflet. NUMAI BINE

 6. nela says:

  Buna ziua,
  Sunt operata de san mastectomie, cancer de san de 1 an,nu am facut chimio sau radio doar tratament hormonal,probabil 5 ani. Mana este putin umflata sub brat si pana la cot. Pot opta pentru reconstructie mamara? Limfedemul se accentueaza sau se atenueaza dupa reconstructia sanului?
  Va multumesc.

 7. admin says:

  Buna ziua,

  Puteti recurge la reconstructie de san;dupa reconstructia de san cu tesuturi autologe(tesuturi de la dvs.)limfedemul se poate ameliora/dispare dupa cum,in cazul in care nu va operati,limfedemul poate ramane asa cum este(cea mai buna situatie) sau poate progresa lent cu interesarea intregului membru superior.
  Va stau la dispozitie cu orice alte detalii.

  Numai bine,
  Dr.Ileana Boiangiu

 8. luminita says:

  Buna ziua. Am 38ani.In 2010 am fost operata la san pentru carcinom ductal invaziv( sector). Saptamana trecuta am facut biopsie la acelasi san , dar in alta regiune si a iesit carcinom ductal in situ. Medicul oncolog mi-a recomandat sa fac mastectomie bilaterala cu reconstructie in acelasi timp .Am o bunica decedata de cancer mamar si o sora cu cancer mamar descoperit in 2010 odata cu mine.Ce ma sfatuiti sa fac?As putea face reconstructia decontata de stat iar eu sa cumpar implanturile (sunt foarte slaba si cred ca nu merge cu tesut propriu) ? Va multumesc! O zi buna !

 9. admin says:

  Buna ziua,

  Reconstructia bilaterala simultana cu mastectomia se poate face cu implant decontat de CNAS intrucat acum exista un program national.
  As prefera sa ne vedem la o consultatie pentru o evaluare corecta a alternativelor de reconstructie.

  Numai bine,
  Dr.Ileana Boiangiu

 10. Greceanu Daniela says:

  Buna dimineața,

  am suferit o operație de mastectomie in ian. 2012 iar in prezent fac chimioterapie pt metastaze osoasa, pulmonara, hepatica.

  este posibil, in momentul acesta, o reconstrucție mamară?

  multumesc

 11. Simona says:

  Buna seara,

  Am cate 2 noduli la fiecare san,as dori sa i scot .Doctorul care mi a facut ecografia mi a recomandat mastectomia pentru ambii sani impreuna cu reconstructia mamara.Ce ma sfatuiti sa fac?Cat ar costa acestea?Am inteles de un program national CNAS..Nu stiu ..puteti sa mi dati un sfat?

  Va multumesc,O seara buna

 12. Gheorghe Daniela says:

  Buna ziua,

  As dori sa stiu daca pot face cat mai curand reconstructia mamara.
  Am fost operata la sanul stang: mastectomie radicala de tip Maden in luna mai 2014. In luna septembrie am facut radioterapie. In luna ianuarie 2015 am facut toate investigatiile si mi s_a spus ca sunt vindecata. Cand credeti ca as putea sa fac reconstructia sanului (cu tot cu simetrizarea celuilalt)? Cat timp trebuie sa astept dupa radioterapie? Va multumesc anticipat

 13. admin says:

  Buna ziua,

  Va recomand ca dupa radioterapie sa treaca 6 luni pana la orice procedura de reconstructie veti alege.Va puteti prezenta la o consultatie pentru a evalua situatia locala si pentru a discuta alternativele de reconstructie inclusiv cele de simetrizare.

  Numai bine,

  Dr.Ileana Boiangiu

 14. admin says:

  Buna ziua,

  Decizia de mastectomie bilaterala nu se ia numai in baza unui examen echografic-trebuie sa fiti consultata,evaluata si investigata de catre un medic oncolog.Daca se mentine indicatia de mastectomie este important pentru reconstructie ce fel de mastectomie se poate face-subcutana sau totala-pentru ca si alternativele de reconstructie depind de aceasta.Eu va stau la dispozitie cu orice detalii sau intrebari aveti, dar nu pot pune indicatia de mastectomie insa va pot sfatui pentru tipul de reconstructie in functie de decizia oncologului pentru mastectomie.

  Numai bine,

  Dr.Ileana Boiangiu

 15. admin says:

  Buna ziua,

  Din pacate orice interventie de reconstructie iese din discutie atata timp cat faceti tratament chimioterapic care interfera in mod direct cu vindecarea/cicatrizarea tesuturilor.

  Numai bine,

  Dr.Ileana Boiangiu

 16. eva biro says:

  Buna seara                                                                                                                                                 Am 49 de ani, in anul 2006 am suferit Mastectomie Madden modificata , drenaj.Mi s-a desfacut operatia dupa o saptamana de la scoaterea firelor , si am ramas cu o cicatrice mare, si destul de urata. Am facut chimioterapie, radioterapie , si de un an nu mai folosesc medicamentatie specifica(tamoxifen)Nu am reconstructie da san (drept), sunt pensionata de boala gr 3 -cu 4 ore de lucru-de doi ani. Problema mea este – cicatricea (pielea)  s-a cam lipit de cutia toracica, neavand nici un pic de musculatura sau altceva intre ele. Lucrand , facand efort cu ambele manuri a inceput sa  mi se dezvolte musculatura pectorala ,si urmarea este crampe musculare atroce- scap orice am in mana si ma inconvoi de durere. Nu ma deranjeaza faptul ca nu am san, dar as dori si eu sa pot lucra normal, sa duc o viata cat de cat obisnuita. As avea dreptul la o interventie chirurgicala  care sa rezolve situatia? Exista asa ceva?Se poate efectua in Cluj?  Va multumesc anticipat 

 17. admin says:

  Buna ziua,

  Pentru problemele pe care le descrieti va puteti adresa unui chirurg plastician din Cluj;aveti dreptul la orice interventie de chirurgie plastica/reconstructiva.

  Numai bine,

  Dr.Ileana Boiangiu

 18. Buna ziua!Dumneavoastra faceti reconstructie mamara prin casa de asigurary? Mama mea are 48 de ani si a fost operata la cj acum 9 luni , knd ia venit rezultatul final ia iesit bun nu a mai fost nevoie de nici un tratament

 19. admin says:

  Buna seara,

  Raspunsul la intrebarea dvs.este da-fac reconstructii de san decontate prin casa de asigurari.

  Mama dvs.poate veni la o consultatie,cu toate actele medicale legate de operatie/diagnosticul de la microscop si sa evaluam ce alternative de reconstructie i se potrivesc.

  Numai bine,

  Dr.Ileana Boiangiu 

 20. Oana Zamfira says:

  Buna ziua,

  In cazul mastectomiilor la cere cu reconstructie imediata  – multiple chisturi prezente in tesutul mamar pe parcursul a aproape 20 ani  si parinti, bunici si matusa, unchi decedati de cancer, mai este necesara prezenta doctorului oncolog sau interventia poate fi facuta doar de catre doctorul plastician? Mentionez ca am 37 ani si in 2007 an facut implant mamar.

   

  Astept cu interes raspunsul dumneavoastra.

  Va multumesc

 21. admin says:

  Buna seara,

  Mastectomia poate fi facuta numai de chirurgul plastician numai in situatia in care mastoza chistica este foarte bine investigata si s-a certificat absenta modificarilor maligne.Decesele pe linie masculina de cauza oncologica nu au semnificatie pentru cancerul de san,are semnificatie numai daca femeile din familia dvs.au avut cancer de san.

  Va recomand sa faceti testul BRCA, pentru ca sunteti o femeie tanara si decizia trebuie luata cu argumente medicale solide.

  Va stau la dispozitie cu orice alte detalii.

  Numai bine,

  Dr.Ileana Boiangiu

 22. Bradea Elena says:

  Buna dimineata!
  Am facut in 2008 o mastectomie bilaterala si reconstructie imediata cu implanturi din silico, platind bineinteles la momentul respectiv implanturile.
  Acum vreau din mai multe motive sa fac din nou reconstructia, iar intrebarea mea este daca eu ma incadrez acum pentru reconstructie gratis ca urmare a unei mastectomii, care in 2008 nu a fost suportata de CAS.
  Va multumesc!
  Cu toata aprecierea!
  Elena

 23. admin says:

  Buna ziua,

  Va incadrati la o reconstructie decontata de CAS,fie ca doriti schimbarea implantelor sau o alta metoda .

  Va stau la dispozitie cu orice alte detalii.

  Numai bine,

  Dr.Ileana Boiangiu

 24. dan baicu says:

  Buna ziua,as dori sa va intreb la ce clinica particulara  din romania se poate face masectomia unui sin cu reconstructie imediata  si daca aveti idee la ce suma ar ajunge? La Anadolu ni s-a calculat la 16000 euro dar am vrea sa mai stim si alte locatii si preturi. Va MULTUMESC ANTICIPAT ,

  Dan BAICU.

   

 25. admin says:

  Buna ziua,

  Ca sa va pot raspunde la intrebare ar trebui sa stiu despre ce fel de mastectomie este vorba(totala sau subcutana),stadiul bolii si implicit pentru ce fel de reconstructie se poate opta-costurile difera in functie de metoda de reconstructie care se potriveste sau pentru care pacienta opteaza.

  Va stau la dispozitie cu orice alte detalii.

  Numai bine,

  Dr.Ileana Boiangiu

 26. vacaru mihaela says:

  Buna ziua,

  De curand am fost programata la operatie pentru scoaterea unei tumori la unul din sani (dreptul), Mi s-a recomandat sa fac si mamografie si multe alte investigatii pentru ca mai am si alti noduli, plus faptul ca am si un ganglion inflamat la subratul drept. trebuie sa mai spun ca in 2004 am mai scos un nodul la sanul stang si acum am altii. Am 41 de ani si as vrea sa scot tot pentru ca imi este teama, nu mai intineresc, si nu mai vreau sa fac nici copii. E recomandat sa scot tot? nu ar fi mai bine pentru mine?

  Astept un raspuns si va multumesc anticipat,

  Mihaela Vacaru

 27. admin says:

  Buna ziua,

  Decizia de mastectomie profilactica bilateral(scoaterea ambilor sani in scop preventiv)se ia numai daca sunteti o femeie cu risc crescut pentru cancer mamar-acest lucru il decide medicul oncolog in baza unor investigatii specifice.Va recomand ca pentru moment sa asteptati rezultatul de la tumora pe care urmeaza sa o scoateti si ulterior,impreuna cu oncologul sa evaluati situatia.

  Va stau la dispozitie cu orice alte detalii.

  Numai bine,

  Dr.Ileana Boiangiu

 28. ganga didina says:

  buna ziua am 62 de ani am facut mastectomie la sinul drept in anul2005 am urmat tratamentul necesar si analize anuale fiind toate bune am ramas cu mîna dreapta umflata as vrea sa fac reconstructie de sin ,nu am alte boli credeti ca ar fi o problema mîna?sau ce s-ar putea intimpla ?ar fi virsta o problema?    astept raspuns   Va multumesc mult

 29. ganga didina says:

  este o opetatie grea?

   

 30. admin says:

  Buna seara,

  Reconstructia de san o puteti face si la varsta dvs.,trebuie insa aleasa metoda de reconstuctie.

  In ceea ce priveste limfedemul membrului superior este posibil ca dupa reconstructie acesta sa se amelioreze.

  Va stau la dispozitie cu orice alte detalii.

  Numai bine,

  Dr.Ileana Boiangiu

 31. admin says:

  Gradul de dificultate este in functie de tehnica ce se foloseste pentru reconstructie-numai dupa o consultatie si evaluare se pot trage concluzii.

  Numai bine,

  Dr.Ileana Boiangiu

 32. Marilu says:

  Buna seara

  Va rog sa-mi spuneti daca operatia de simetrizare pt.sanul contralateral este suportata de cas.Am mastectomie medificata maden din 2015 si reconstructie la acelasi san in 2016.nu este finalizata ,urmeaza a mi se scoate expanderul si inlocuirea cu proteza definitiva.cei doi sani sunt foarte asimetrici.de asemenea sanului contralateral i s-a scos un nodul benign in aceasi operatie cu introducerea expanderului.cat costa daca nu este suportata de cas?

  Multumesc

 33. admin says:

  Buna ziua,

  Interventia de simetrizare nu este decontata de CAS,iar costul in regim privat este intre 1200-1500 E, in functie de regimul de spitalizare.

  Inlocuirea expanderului cu implant se poate face prin CAS care deconteaza internarea,operatia si implantul.Va sfatuiesc sa finalizati reconstructia sanului cu implant si abia ulterior sa se faca simetrizarea.

  Numai bine,

  Dr.Ileana Boiangiu 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *